Neurolinguïstisch programmeren is een methodiek voor training, coaching en communicatie-verbetering. De methodiek NLP komt voort uit het bestuderen van mensen met uitzonderlijke kwaliteiten en bekwaamheden. Bij het ontwikkelen van deze methodiek is er heel praktisch gekeken naar welke gedachtenpatronen, emoties en gedrag naar succes leidden en welke juist niet. Er is onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren en onze creativiteit stimuleren, ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden. 

 

Dit klinkt heel technisch, maar is juist extreem menselijk. NLP gaat over de zintuigen waar we de wereld om ons heen mee waarnemen en wat we daarmee doen. 

Neuro staat voor de zintuigen; zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Deze zintuigen krijgen informatie binnen en stromen door naar je hersenen, die koppelen gaat dan een gevoel aan. 

Linguïstisch; de reactie die dat gevoel geeft moet eruit. Dat doe je met taal; verbaal en non-verbaal. Denk dus aan lichaamstaal, klankkleur, gezichtsuitdrukkingen, intonatie, enz. 

Programmeren is wat daar precies tussenin plaatsvindt. Zie het als een programmaatje dat opstart in je hersenen zodra je zintuigelijke informatie binnenkrijgt, om daar een boodschap mee te bouwen die je zelf uit gaat dragen door middel van taal. De bouwstenen van dat progamma bestaan voornamelijk uit ervaringen en geautomatiseerde gedragspatronen die je jezelf in het verleden hebt aangeleerd.